HOME

WIE BEN IK

KINESITHERAPIE

PERSONAL TRAINING

DRAAGCONSULENTE

CONTACT

 

 

Myofasciale triggerpunttherapie
Myofasciale triggerpunttherapie is een behandeling tegen pijnen die hun oorzaak vinden in het foutief functioneren van de spieren. In de foutief functionerende spieren ontwikkelen zich specifieke pijnpunten met een verhoogde spanning (ook wel triggerpunten genoemd). Tevens kan een langdurige en verkeerde houding een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van triggerpunten. Elk triggerpunt heeft een specifieke lokalisatie en uitstralingsgebied. Via een goede spierdiagnose kunnen deze triggerpunten opgespoord worden en kan de nodige behandeling starten. De behandeling kan bestaan uit stretching, warmte, druk,... De behandeling van triggerpunten zou een langdurige ontspanning van de spier moeten teweeg brengen.


Hoe onstaan triggerpunten?
Triggerpunten kunnen op veel verschillende manieren ontstaan:
- Overbelasting van spieren door herhaaldelijk uitvoeren van een makkelijke beweging.
- Bij langdurige statische aanspanning van spieren.
- Langdurig inactief zijn van spieren bevordert het verstijven.
- Foutieve houding
- Overbelasting van spieren door kortdurende, maar zware inspanning.
- Stress, deze zal het lichaam in een verhoogde staat van paraatheid brengen. Hierdoor ontstaat verhoogde spierspanning waardoor triggerpunten sneller kunnen ontstaan.
-Acuut trauma (botsing, val, sportletsel, ... )

Een triggerpunt kan dus ontstaan door een acute (ongeluk, foutieve beweging,...) of chronische (foutieve houding) overbelasting van de spieren. Meestal ontstaan ze echter door een combinatie van verschillende factoren. Soms is de oorzaak voor een patiënt heel duidelijk, maar meestal weet men niet precies wat de oorzaak is omdat de klachten geledelijk aan ontstaan zijn.


Hoe behandelen?
- massage (evt. zelfmassage)
- stretching en warmte
- dry needling (gespecialiseerde therapeut of arts - behandeling waarbij een acupunctuurnaald in de spierknoop wordt gedrukt)
- wet needling (een arts spuit een kleine hoeveelheid lidocaïne in het triggerpunt)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

klassieke kine

zwangerschapsbegeleiding

rugschool

sportrevalidatie

taping

 

Triggerpunt therapie

Informatie

Nuttige Links